Čo je Histamínová intolerancia?

Histamínová intolerancia alebo tiež HIT je reakcia podobná alergii, ktorá ale nie je pravou alergiou. Na rozdiel od nej reakcia závisí od množstva požitej potraviny. V tele po konzumácii potravín bohatších na histamín alebo iné budivé biogénne amíny, histaminoliberanty (látky budiace vznik histamínu), dochádza k hromadeniu histamínu a vzniku zdravotných problémov. HIT je spôsobená menej často nedostatočnou aktivitou enzýmu HNMT (histamín-N-metyltransferázy) a viac často nedostatočnou aktivitou enzýmu DAO (diaminoxidázy) v dôsledku poškodenia črevnej sliznice (bezlepkovou diétou nekompenzovanej celiakie, ďalej napr. Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, rakovina hrubého čreva), užívaním inhibítorov DAO alebo genetickou poruchou (tá je pomerne málo častá, trpí jej asi 0,3% populácie). Na histamín sú pomerne citlivé aj dojčatá a batoľatá. HIT možno liečiť nízkohistamínovou diétou a v určitých prípadoch podávaním enzýmu DAO.

Možné príznaky histamínovej intolerancie

bolesť hlavy, migréna,
dojčenská kolika, bolesti brucha,
hnačka,
nevoľnosť, zvracanie,
ekzém,
žihľavka, vyrážka,
opuchy slizníc,
závraty,
hypertenzná kríza,
poruchy srdcovej činnosti,
dlhodobá nádcha,
astma,
vysoká telesná teplota,
poruchy menštruačného cyklu,
nepokoj, úzkosť, záchvat paniky, poruchy správania,
poruchy spánku, nespavosť.

Potraviny obsahujúce zvýšené množstvo histamínu

Zrejúce, kvasené, fermentované, kyslé, kvasené potraviny: zrejúce syry (typu ementál, čedar, parmezán, rokfort, camembert, brie), kyslomliečne výrobky (jogurt, kyslá smotana, kefír, kyslá cmar), fermentované sójové výrobky (tradičná sójová omáčka, miso, tempeh, natto, tofu), pivo, víno??, kvasnice, kyslá kapusta a iná mliečno kvasená zelenina.
Konzervované potraviny: mäsové konzervy, ovocné výživy, detské príkrmy.
Údené potraviny (vrátane šunky), sušené mäso.
Morské ryby a morské plody (obsah histamínu významne rastie pri ich nevhodnom skladovaní).
Paradajky, špenát, baklažán, šampiňóny.
Kakao, čokoláda.
Histaminoliberanty

surový vaječný bielok,
alkohol,
káva, čaje,
kolové nápoje,
ocot,
orechy,
jahody, citrusy, ananás, papája,
niektoré druhy korenia, napr. sladké drievko, chilli, škorica, aníz, muškátový oriešok,
huby, strukoviny,
ostatné veľmi zrelé ovocie a zelenina,
niektoré potravinárske aditíva, napr. tartrazín (E102), benzoátov (E210-219), siričitany (E220-228), BHA (E320), BHT (E321).
Lieky inhibujúce enzým DAO

Ak trpíte histamínovou intoleranciou, alebo ak máte na ňu podozrenie, treba to oznámiť lekárovi, aby mohol vybrať vhodný liek. Je známych viac ako 90 rôznych zlúčenín inhibujúcich enzýmov DAO. Patria do rôznych skupín liekov. Jedná sa napr. o niektoré expektoranciá, analgetiká, antibiotiká, bronchodilatanciá, myorelaxanciá, diuretiká, narkotiká, opiáty, antihypotenziva, antihypertenzíva, antiarytmiká, prokinetiká, tuberkulostatika, cytostatiká a antidepresíva.

Acetylcysteín (ACC, Fluimucil, Mucobene)
Kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin)
Ambroxol (Ambrobene, Mucosolvan)
Diclofenac (Voltaren, Veral)
Ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen)
Metamizol (Buscopan, Novalgin)