Šišky

20140925_103812

Šišky

600 g hladka špaldová celozrnná múka
4 žĺtka
3 dcl mlieko
3 PL sóda bicarbona
1 dcl biely rum
110 g práškový cukor
štipka soli
olej

4 hrušky
3 jablka
100 g hnedý cukor

Do vlažného mlieka pridáme trocha(1PL) práškového cukru, sódu bicarbonu a štipku soli. Do žítok vyšľahaných s cukrom pridáme 2PL rumu a 1PL oleja a zamiešame.Pridáme múku, mlieko a všetko zamiešame na hladké cesto. Necháme postáť hodinu.
Po hodine z cesta vytvoríme guličky o veľkosti väčšieho orecha.Do tejto guličky prstom urobime dierku a dame vysmaziť do rozpáleného oleja. Smažíme pomaly aby nám cesto vo vnútri neostalo surové. Treba si po prvej šiške odsledovať či vysmážame dobre. Ale pozor,nie až ked budú všetky šišky hotové.Hneď po vytiahnuti z oleja potrieme bielym rumom.
Ako prílohu som si pripravila ovocie,kedže nemôžme džemy. Ošúpala som si jabíčka a hrušky, pridala hnedý cukor:množstvo cukru si musí každý sám určiť lebo niekto rád sladké,niekto nenej sladké,preto som napísala 100g .U nás je to veľmi veľa sladké.Všetko som povarila približne pol hodinku (ak je ovocie tvrdšie tak treba hodinku) a výsledok vidíte na fotke.